JMK letos vybuduje přes 15 km cyklostezek

  • 13. března 2024,
  • 13:27,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Krajští zastupitelé schválili návrh rady na podporu rozvoje cyklistiky a cyklistické dopravy v Jihomoravském kraji. Je o 14 milionů vyšší než v loňském roce. Na podporu letos dosáhlo 43 žadatelů.

Reklama

Jihomoravský kraj letos schválil návrh rady na podporu cyklistiky a cyklistické dopravy pro letošní rok. Dotace má být použita pro výstavbu a rekonstrukci cyklostezek.

My jsme v letošním roce nakonec navýšili tu částku na víc než 30 000 000 Kč a to z důvodu, že všechny ty cyklostezky, které nám daly tu žádost, tak měly stavební povolení, to znamená, je možné je realizovat již v letošním roce, respektive v řádu týdnů”0.33, uvedl Jan Zámečník (KDU-ČSL), náměstek hejtmana JMK.

Cílem je především zvýšit bezpečnost silničního provozu na komunikacích,

respektive cyklostezky úplně úplně dostat mimo silnice. Jedná se sice o nové úseky, budou ale většinou sloužit k propojení stávajících cyklostezek, které na sebe ještě nenavazují. Podle slov náměstka hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jana Zámečníka se často jedná o místa, kde se aktuálně k propojení využívají silnice druhé, třetí, někdy i první třídy.

V letošním roce ta celková délka přesáhne 15 kilometrů, které budou vystavěny, jsou v tom i běžné cyklostezky, nějaké části třeba přes most a tak dále,” řekl Jan Zámečník (KDU-ČSL), náměstek hejtmana JMK.

Pouhá délka je tedy pouze jedním z hodnotících kritérií. Kromě tohoto dotačního programu má kraj i své vlastní projekty. V tuto chvíli je nejblíže realizaci výstavba cyklostezky mezi Blanskem a Novým hradem.

Je to nákladná stavba, kde očekáváme náklady až 50 000 000 Kč na kilometr, ale je to proto, že vlastně část bude vedená korytem té řeky, část budeme muset na nějakých pontonech, jsou tam, je tam soustava mostů vysutých lávek a tak dále, ale pevně věřím, že se nám to podaří zrealizovat,” Jan Zámečník (KDU-ČSL), náměstek hejtmana JMK.

Lidé mají pro cyklistiku různá využití. Sport, rekreace, a nebo i cesta do zaměstnání. Proto mají jistě i různé zkušenosti…

ANKETA

Cyklistika patří k významným ekologicky málo zátěžovým způsobům, jak posilovat a chránit svoji fyzickou kondici. Aby to byl způsob skutečně bezpečný, je toho potřeba ještě mnoho udělat. A tyto projekty k tomu bezesporu slouží.






MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu