Ve vinařství Spielberg se opět konal seminář Moravské Toskánsko

  • 18. března 2024,
  • 20:47,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Vinařství Spielberg v Archlebově se už po třetí stalo místem, kde vinaři diskutovali o Moravském Toskánsku - oblasti, která je pro víno jak dělaná. Během dopoledne přednášeli odborníci o řadě témat včetně změn klimatu. Nechyběla samozřejmě ochutnávka vín a odpolední doprovodný program pro veřejnost.

Reklama

Vlnitá krajina výjimečné oblasti Jihomoravského kraje přitahuje pozornost nejen fotografů a malířů, ale především vinařů. Třetí ročník semináře Moravské Toskánsko, který se konal ve vinařství Spielberg v Archlebově, proto nesl název Tentokrát o víně. Kromě zajímavých informací z přednášek získali malí i velcí vinaři především příležitost k setkání.

“Když se člověk potká u dobrýho vína, tak už jenom to setkání je pro mě…Myslím si, že to je to základní, lidi by se měli setkávat. A to víno, to je takový prostředek komunikační,” doplnil Štěpán Šmídek, vinař.

Jedním z nejsilnějších témat semináře bylo měnící se podnebí. Hovořil o něm přední český klimatolog doktor Jaroslav Rožnovský. Ač vyjádřil znepokojení nad současnou situací a jejími dopady na různé pěstitele, vinaře následně uklidnil.

“Já bych v tomto směru chtěl být optimistou a řekl bych, že z hlediska vína je tady naopak ta změna klimatu v mnoha pohledech kladná. To, co bylo dříve problém pro pěstování révy, tak nám díky oteplení ustupuje. Možná bude problém vody, k dispozici pro vinohrady, ale osobně teplejší podmínky… určitě vína budou kvalitnější, budou nové odrůdy… takže v tom pohledu se mohou milovníci vína těšit,” řekl klimatolog Jaroslav Rožnovský.

Dalším tématem byla například činnost Vinařského fondu, kterého se ujala inženýrka Lucie Krainová. Dopolední program pak zakončil workshop enologa Karla Novotného. Zeptali jsme se jednoho z vinařů, zda zaznamenává na podobných akcích mezi vinaři rivalitu, nebo spíše podporu a sdílení zkušeností.

“Protože jsme malý vinařství, tak si myslím, že se potkáváme. A mně se ani nezdá, že by tam byla nějaká závist nebo že bychom si něco tajili. Ba naopak, čím víc s tím člověk jde ven, tím víc získává nějakou jistotu a vidí taky, jak se to dělá jinde,” řekl Štěpán Šmídek, vinař.

Aby mohli vinaři své umění ukázat veřejnosti, otevřel se sál ve dvě hodiny veřejnosti. Každý milovník vína mohl přijít degustovat desítky vín různých druhů a poslouchat přitom živou hudbu.

Událostí, která snad bez vína nemůže existovat, bývá vernisáž. A tak byla součástí programu také právě vernisáž obrazů Michala Bauera, který pochází z pomezí Moravského Toskánska a Slovácka - z Uherského hradiště.

“Jsou tady věci zastoupené asi z posledních pěti let. Ale samozřejmě jsem to nepřipravoval pět let, protože postupně maluju a je to vlastně seskládané,” doplnil Michal Bauer, český malíř.

Tyto obrazy bude možné v Archlebově vidět do 26. května.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu