Dopravniinfo.TV : Jak bezpečně vyřešit porouchané vozidlo na silnici?

  • 27. listopadu 2023,
  • 10:53

Na silnicích se to stává každý den. Vozidlo někomu vypoví službu, zahlásí poruchu a řidič musí zůstat stát. Na běžné silnici nebo dálnici, kdekoliv vaše vozidlo stojí, představuje riziko pro vás i pro ostatní řidiče. Co v takovém případě dělat?

Reklama

Na silnicích se to stává každý den. Vozidlo někomu vypoví službu, zahlásí poruchu a řidič musí zůstat stát. Na běžné silnici nebo dálnici, kdekoliv vaše vozidlo stojí, představuje riziko pro vás i pro ostatní řidiče. Co v takovém případě dělat?

Tomáš Neřold, vedoucí BESIPU: “Je důležité v takové situaci nezmatkovat a uvědomit si, že na prvním místě je bezpečnost moje a mojí posádky, protože dochází velmi často k těm takzvaným druhotným nebo sekundárním nehodám, kdy jenom kvůli poruše nebo kvůli tomu, že se pohybuji někde na dálnici, silnici, potom následně dojde k nehodě, někdo mě srazí. Každý rok je řada nehod, kdy tam jsou i oběti nebo těžká zranění. Ten správný postup je obléci si reflexní vestu už vozidle. Měl bych ji mít ideálně po ruce, například v přihrádce u levé ruky, potom vystoupit z vozidla. Všichni ostatní by měli vystupovat pryč od vozovky a co nejrychleji se posunout za svodidla do krajnice, kde už jsem více chráněný. Pak samozřejmě to vozidlo co nejdříve označit výstražným trojúhelníkem v příslušné vzdálenosti, to znamená 50 metrů na běžné komunikaci, 100 metrů na dálnici. Je dobré, když ve vozidle těch reflexních vest mám víc, aby si i posádka mohla vestu obléci, pokud třeba něco budeme řešit a to vozidlo třeba na místě nějak opravovat a podobně.”

Využít můžete i asistenční linku Ředitelství silnic a dálnic nebo kontaktovat policii. Díky informaci, kterou předáte dál, se o vás a stojícím vozidle mohou dozvědět i další řidiči.

Tomáš Neřold, vedoucí BESIPU: “Jakmile zavolám buď právě na silničáře nebo na tu policii, tak oni to přenesou velice rychle tu informaci do těch informačních systémů a řidiče varujeme.”

A co ostatní řidiči? Je na místě zastavit nebo pomoct někomu, kdo je v nesnázích?

Tomáš Neřold, vedoucí BESIPU: “V první řadě dávat pozor, abych nesrazil někoho z těch lidí, kteří se vlastně pohybují v té vozovce, protože jsem v tuto chvíli zranitelní. Samozřejmě třeba upozornit varovným signálem i ty ostatní řidiče, tedy blikačkami, na tu situaci. Je možné i zastavit a těm lidem pomoci. Pokud zastavím v bezpečné vzdálenosti a vím, že ve vozidle mám více vest, tak mohu těm lidem dát výstražnou vestu navíc, ať si ji na sebe vezmou nebo jim poradit, ať ten trojúhelník umístí, třeba ho nemají, i když je to povinná výbava. Pomáhat si na silnici je určitě na místě, je to jednak lidská slušnost a jednak tím mohu zabránit nebezpečným situacím pro ty další řidiče. Dnes se to trochu z té běžné normy chování vymizelo, ale určitě, když vzájemně pomůžu, byť trojúhelníkem, vestou, tak to neuškodí.”



Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 17 400 Kč/měsíc

Detail

Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu